Last- Minute loopje: Den Helder – Maastricht

Wat een rustig weekend leek te worden eindigde in een nachtelijk hardloopavontuur.
Zaterdagavond rond 19.00 uur belt Harm me op, of ik zin heb om in te vallen bij de Den Helder Maastrichtloop. Een gecombineerd team van Lopital – BSI bomenservice, aangevuld met veel FIT leden heeft te kampen met uitvallers. Het kost me even moeite om het tot me door te laten dringen.
 
Het feit opzij schuivend dat we net al getraind hebben (de haren zijn nog nat van het douchen) en dat we nog moeten eten staan Erik en ik in 10 minuten klaar. Het toeval wil namelijk dat het team net op dat moment vlak langs ons huis loopt.

En zo zitten we even later in een vrachtwagentje te genieten van ons avondeten pasta met tonijn.
Team Lopital -BSI bomenservice loopt met 2 teams van 6 personen de 426 km lange estafette loop van Den Helder naar Maastricht. Met je team neem je steeds een shift van een uur voor je rekening. Eerst een km op de ATB om de spieren warm te draaien, dan een km op vol gas hardlopen en weer een km uit fietsen.

´s Nachts draaien we shifts van 2 uur om zo wat meer rust te kunnen krijgen. Dit valt in de praktijk tegen omdat de volgvrachtwagen eerst 20 minuten al hobbelend naar het volgende punt rijdt en je een kwartier voor je volgende shift alweer gewekt wordt. In de tussentijd proberen we zoveel mogelijk te eten en te slapen.

Harm, die alleen de avond kan inspringen draait een dubbele shift mee (4 uur). Ook Erik en ik proberen  de rest van het team te verlichten door elke keer vooraan te starten zodat we vaak een ronde meer lopen als de rest.

In het begin is het nog wennen om een goed tempo te vinden op de erg korte afstand, later gaat het meer vanzelf en rijgen de KM’s zich langzaam aaneen. Urenlang lopen we door het duister, bijgelicht door de schijnwerpers van de volgwagen. Een keer gaat de teamwissel bijna fout als het andere team zich niet op tijd aanmeld en langs onze vrachtwagen holt, terwijl wij net liggen te slapen. Harm lost dit op door nog een km langer door te lopen en bij het volgende wisselpunt staan we (slaperig) al klaar om het weer over te nemen.

De laatste lange shift van de nacht is een prachtig stuk door het groen rond de gemeente Deurne. Langzaam kruipt het zonnetje boven de horizon uit. Na plusminus 400 km heeft een parcours nog wat verrassingen voor ons in petto in de vorm van een aantal van Limburgs steilste heuvels. De Cauberg bij Valkenburg is toneel van spektakel als Melvin, die eigenlijk geblesseerd is, de heuvel op sprint, de begeleidende fietsers astmatisch hijgend achterlatend.

Na net de heuvels bedwongen te hebben dient het volgende hindernis zich aan in de vorm van regen. Zo dicht bij het einde laten we ons echter door niets meer tegenhouden en door het geplens rennen we de laatste km´s. De laatste 2 km langs de maas en over de St Servaasbrug rennen we met het hele team.

Uiteindelijk eindigen we net op een 4e plaats met een tijd van 32 uur en 7 minuten. Even rekenen leert dat de gemiddelde snelheid maar liefst 13.26 km-uur was. Niet slecht voor een afstand van 426 km!

 Website van de race

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

2 Comments on Last- Minute loopje: Den Helder – Maastricht

  1. Hello ! Just heared about the site, well done, nice to see you up and running, hope it all works out !

    Best regards,
    mick (france)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*