Overzicht Winter 2012/13 – Elwin.

De winter duurde lang dit maal. En waar de winter niet was, daar zochten we ‘m op. Hieronder een beknopt overzicht van Elwin’s winterse avonturen.

 

Hors Piste
(klik voor vervolg)

Tour/freeride:

 • Seetalhorn, Graechen, Wallis, CH – Zuidhelling: Eerste tour van de winter. Aanhaken bij Ome Menno.
 • Crête de Reychard, Puy St. Vincent, Ecrins, F – Oostschouder: Een leuk tourtje voor op zeker spelen, bij verhoogd lawinegevaar. Een dans met de bomen op de afdaling.
 • La Blanche, Pelvoux, Ecrins, F – Oosthelling: Mooi uitzicht boven en alle ruimte om je uit te leven op weg naar beneden.
 • L’Arpelin, Ceillac, Le Queyras, F – Traverse Zuid/Noord: Mooie gestage klim, culminerend in een beklimming van een scherpe piek. Afdaling door het intimiderend steile (maar gelukkig brede) ‘Noordcouloir’. Samen met Geert Vennix.
 • Brisen, ZentralSchweiz, CH – benadering GigiAlp: Sfeervolle tocht, mede dankzij de ‘doe-het-zelf’ kabelbaan. Route met veel ‘beslismomenten’ in de navigatie. Ongetwijfeld prachtige vergezichten, op dagen zonder sneeuw, mist en harde wind.. Afdaling technischer dan het gidsje aangeeft: Veel korte bochtjes te draaien, op met name de smalle steile sneeuwstroken tussen de bomen.
 • Andermatt, CH: Een paradijs voor de Freerider. De liften zijn behoorlijk aan de prijs. Maar de ‘na 13:00’ kortingskaart, geeft een goed alternatief. Voor een goed tarief, nog voldoende tijd om de benen volledig aan gort te skiien op hellingen met voor-elk-wat-wils.

 

Geert met goede skies (Arpelin) Even slikken, dan gaan.. (Arpelin) Reni omlaag (Blanche)

X-Country:

 • Kandersteg, CH: Racen over een goed geprepareerde track, in een 3D-ansichtkaart. Al mag de lengte wel met de helft verminderd, door alle onnodige lusjes op de weiden eruit te snijden.
 • Vallouise, F: Zeer goed aangeharkt ‘dorps parcours’. Vooral de zwarte loipe is uitdagend en biedt een uitstekend trainings rondje.
 • Brunnisart, F: Dé hoogtestage plek van de franse toppertjes. Helaas ten tijde van ons bezoek, zakten we letterlijk door het sneeuwdek. Mischien moeten ze er een Bully opzetten met wat meer gewicht?
 • Jakuszyce, PL: Weer vele trainingsdagen afgewerkt in ons ‘huisgebied’. Door het microklimaat goede condities vanaf eind herfst, tot ver in de lente. De jaarwissel met een frisse neus gevierd, in bivak op Jelenia Łąka (ook wel ‘de 3e Pool’ vanwege de unieke klimaatsomstandigheden) met vrienden Aneta en Tomek.
 • Winterberg, D: Ontdekt als ideaal trainingsgebied. Hier waren Renata en ik bijna ieder weekeinde te vinden. Dankzij de sneeuwkanonnen op de wedstrijdarena van Westfeld, de gehele winter door sneeuwzeker.
  Een uitgebreid loipennetwerk, waarvan een groot deel ook voor skate-skiing geschikt.
  En met een beetje zoeken op Internet, is er best budget overnachting te vinden.
 • Andermatt, D: Een droom van een parcours. Een fijn kort oefenrondje achter het dorp is met een lange navelstreng verbonden met het Biathlon trainingscentrum in Realp, hoger in het dal. Op een met Zwitserse precisie geprepareerde loipe, skate je zonder moeite de 28km heen en terug. Onderwijl genietend van het bergpanorama, doorkruisd door de rode rupsen van de Alpin-express.

 

X-Country Andermatt-Realp X-Country Andermatt Koud Winterberg

 

Ijsklim:

 • Vermecelli, Ceillac, F: Eén noemenswaardige beklimming, de aardbei op mijn verjaardags taart ;-).

 

Elwin in Vermecelli

 

Wedstrijd deelname:

 • Bieg Piastów, Jakuszyce, PL: Daar waar de hele winter om draaide. Internationale race deel uitmakende van de World-Loppet series. 5000+ deelnemers. De 37e editie, en volgens de organisatie, de zwaarste ooit. Uitgekomen in de 30km FreeStyle race, met een tijd van 1:35′ weliswaar als 160e gefinisht, maar daarmee mijn PR 30 minuten opgeschroeft. Een gedenkwaardige race. (rapportage in de maak)
 • (Verder in NL: Survivalrun Beltrum en de UHT, maar die tellen als ‘hors-categorie’..)

 

Met dank aan:

 • Renata, mijn favoriete tochtgenote, voor al haar geduld en X-Country advies.
 • Menno ‘kiekjesfabriek’ Boermans: Zolang zijn Isomac Expresso machine bestaat, zal hij nooit zonder vrienden zijn.
 • Anne en Geert: Hun stek ‘Entre Terre et Ciel’ is echt een uniek uitvalspunt voor welk bergsport-idee dan ook (boek een appartementje op http://www.terreetciel.eu/index.html). Bovendien ook erg fijn aprés-(et pendant)-ski gezelschap 😉
 • Onze vrienden Paulien en Tom, voor gastvrijheid in hun nederig stulpje te Zug-Steinhausen.
 • X-Bionic en Leki: Vooral de SuperShark Skistokken van Leki ontketenden een ware revolutie in mijn X-Country techniek.

 

X-Country Kandersteg Warm Winterberg Reni omlaag door het bos (Crete Reychard)

Elwin omlaag (Blanche) Vellen eraf (Brisen) Blind skieen (Brisen)

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*