Oriëntatieloop Kootwijkerzand

Af en toe pijnigen we onszelf door mee te doen aan een NOLB-loopje… Leerzaam, frustrerend en een goede manier om qua kaartleeswerk snoeihard onderuit te gaan, want ook al kunnen we in een AR met de besten mee, tijdens een OL krijgen we zware lessen in nederigheid van mannen-met-baarden en huisvrouwen.

Zaterdag was de derde wedstrijd uit de midwintercompetitie en ARGUS had een 8km loop uitgezet op het Kootwijkerzand. Nu staat dit gebied bekend als één van de mooiste en lastigste kaarten in Nederland, maar dat schrok Arnaud, Michiel en mij niet af. In het kort: Michiel won de onderlinge competitie glansrijk, hij klopte Arnaud die overigens ook best netjes liep. Ik ben voor het eerst in mijn leven écht hopeloos verdwaald met een kaart en kompas in mijn hand. Wat een off-day en dus baaldag…


Zonder enige vorm van mentale voorbereiding en concentratie sta ik aan de start, Arnaud is al een paar minuutjes weg als ik ook mijn kaart krijg. De kleuren zeggen me niks en de postomschrijvingstekentjes die de organisator me net heeft uitgelegd ben ik vergeten. Hollen dan maar en zien of ik er uit kan komen. Vrij snel vind ik een post, maar naar mijn idee moet ie in een uitloper van de zandverstuiving staan, terwijl het ding in het bos staat. Ik vertrouw het dus niet, maar kom er pas na een minuut of wat achter dat op het aanwijzingbriefje ook de nummers van de posten staan. Blijkt toch de goede post te zijn… Het tweede punt haal ik snel, maar naar 3 en 4 loop ik weer veel te lang te zoeken. Mijn koersen kloppen maar half en ik loop beide posten minstens 100 meter voorbij voordat ik doorkrijg dat ik ze al gepasseerd ben. Normaal gesproken wen ik vrij snel aan de schaal van de kaart, maar vandaag is het niet zo’n dag… Daarnaast weet ik al niet meer of ik volgens de omschrijving nu op een heuvel of in een kuil moet zoeken. Onhandig.. Op weg naar punt 5 gaat het hopeloos fout. Ik had al wel ongeveer achterhaald dat witte stukken op de kaart bos zijn, maar op de één of andere manier verdwijnt die vers opgedane kennis prompt. Wit is toch stuifzand? Ik loop dus snoeihard de verkeerd kant op, zoek op een verkeerd heuveltje, zie in de verte een vlaggetje staan, maar die blijkt van de 5 km run te zijn. Veel te lang blijf ik zoeken en dwalen, terwijl het maar niet tot mijn vandaag toch wel erg langzaam draaiende hersennen doordringt dat wit misschien wel bos is. Om kort te gaan: terug naar punt 4, kompas pakken, koers uitzetten en er dan achter komen dat ik écht een heel grote blunder heb gemaakt. Zo’n 1,5 km extra lopen zoeken en dwalen en zeker een kwartier te lang gedaan over dit stukje. De volgende punten gaan beter, maar er zit werkelijk geen enkel punt bij waar ik echt lekker in één keer naartoe loop. Elke keer pruts ik weer, verspeel ik 10-tallen secondes tot minuten doordat ik maar niet wen aan de kleuren, codes en schaal op de kaart. Als extraatje kom ik er al lopend ook nog achter dat ik dankzij mijn volledige gebrek aan voorbereiding ook eigenlijk verkeerde sokken heb aangetrokken die nu vrolijk blaren aan het veroorzaken zijn. Soms zit alles tegen…. Punt 19 is onvindbaar, maar daar wil ik niet echt snel aan toegeven. Ik probeer het vanaf 3 kanten met koersen en kom steeds op hetzelfde punt uit, maar geen CP te vinden. Mijn humeur zakt tot het niveau “chagrijnig” als mijn horloge ondertussen half 4 aangeeft en ik me realiseer dat Baukje’s humeur ook wel niet zo best zal zijn als ik veel later thuis kom dat ik gezegd heb, terwijl Gijs ziek is. Ik haal de laatste punten toch maar op, waarbij Mitch en Arnie me bij het voorlaatste punt al tegemoet komen. Ze maakten zich al ongerust… Een dag later is de kater al gezakt, al doet mijn enkel zeer van de vele glijpartijen. Eén positief punt: in de uitslagenlijst komt mijn naam niet voor… Met een beetje geluk verdwijnt mijn wanprestatie in de vergetelheid…

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

2 Comments on Oriëntatieloop Kootwijkerzand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*