EHBO (Enige Handigheidjes Bij Ongevallen..)

Pics: Aneta Bawiec,
Text: Elwin van der Gragt.

 1 Mei 2009 – Luerdisser Klippen, Ith (D)

Zo houd ik mij nog vast aan een goede greep om mijn 1e zekering te plaatsen en het moment erop lig ik een aantal meter lager op de grond, met dezelfde greep nog in de hand. De pijn zegt me dat het mis is met mijn rechter enkel. ..

Een relaas van een ‘Grounder’, ofwel een hardhandige ongeplande terugkeer naar de aarde bij het rotsklimmen. Er is geen ongeluk in het klimmen, of we kunnen er wat van leren. Zoniet preventief, dan wel repressief. De eerste handelingen na impact kunnen cruciaal zijn voor het herstel. Lees hieronder het relaas van Elwin, met 10 ‘open deuren’, die toch nu en dan ingetrapt mogen worden (al dan niet met een gipsen poot..).

obraz-054.jpg
I’ll be back!

.. Na het uiten van een niet nader te noemen 4-letterwoord vraag ik direct een waterfles om met koelen te beginnen. Nog oncomfortabel liggend, gedraaid met mijn hoofd omlaag, voer ik eerst automatisch een verdere lichaamscheck uit. Rug, hoofd, armen en linkerbeen, functioneren allemaal OK.
Reni, mijn (klim-)partner helpt me in een aangenamere houding en verlost me van nu overbodig klimmateriaal. Het strakke klimschoentje gaat uit, niet geheel pijnloos.. Ondertussen belt een duits cordée aan 112. We zijn té druk met onszelf om met de melding mee te luisteren.

obraz-010.jpg
Omhoog leidt de weg.. 

 “Sie sind balt da!”, horen we en het wachten begint. Maar niet voor lang, al na een minuut of zeven horen we een sirene. ‘Fijn.’. En nog één en.. nog meer. ‘Oei..’ Er blijven hulpwagens aankomen. ‘Wáár is de brand?’
Vanaf de parkeerplaats is het nog een paar kilometer over een bospad en later een steil bergpad naar de voet van de rotsen. Niet geheel gerust wachten we af. Dáár komt de 1e hijgende brandweerman aan. Daarachter nog één, badend in het zweet, zo in vol tenue tijdens deze zonovergoten middag. De heren zijn opgelucht als ze het slachtoffer daar vol bij kennis aantreffen en we beginnen meteen grapjes te maken over bijeengeharkte lichaamsdelen etc. De sfeer wordt nog beter als de hele groep compleet is. 15 man (..) in totaal aan brandweer, hulpdienst, medici, politie en arts. Gek genoeg is er na de check van vitale functies nauwelijks aandacht voor de voet.

obraz-014.jpg 
Mittags pause..

obraz-037.jpg
Uurtje factuurtje?

Infuus wordt aangebracht en voor het aftransport in een soort raft (opblaasbare brancard) wordt ik buiten kennis gebracht (standaard procedure, volgens de arts). De daaropvolgende sjouwpartij door het bos naar de voertuigen maak ik dus niet bewust mee. Volgens getuigen was het een levendige processie, die niet misstond zo vlak na de paasfeestdagen. Tijdens inladen in de ambulance ben ik even wakker. Er staan rij van 4 brandweerwagens, 2 ambulances en een politieauto.
In het ziekenhuis wordt er door een aardige doctor met een vinger in de voet geprikt om de pijnplekken te vinden, worden tot 2x toe rontgenfoto’s gemaakt en na constatering dat er niks gebroken is wordt er een zwachtel omheen gelegd. Even later zit ik met mijn geschrokken maar opgeluchtte maatjes lekker buiten in het zonnetje koffie te drinken, nog wat ongelovig terugblikkend.

Na terugkomst in NL toch voor de zekerheid even laten checken in het AMC. Daar wordt het zwachteltje verruild voor gips. Er blijkt toch wel een breuk te zitten. Voorlopig niet klimmen..

obraz-067.jpg
Helaas bleef het niet bij een verbandje..

Moraal van het verhaal, bedoeld voor (nog mondige) slactoffers, maar ook voor de partners:

 1. Zorg voor een goede melding. Indien mogelijk, zelf bellen. Anders met een half oor meeluisteren of aan de melder terugvragen wat er precies besproken is. Voorkomt verrassingen. In dit geval was er overkill. Andersom, verkeerde of onvoldoende hulp kan nog vervelender zijn. Bel eventueel ná, om de melding te corrigeren.
 2. Wees goed verzekerd. Een grote inzet aan personeel en materieel kan behoorlijk in de papieren gaan lopen.
 3. Draag de verzekeringsbewijzen ook bij je (Alpine verz. + Algemene Zorg verz. pasjes)
 4. Neem water mee naar de rotsen: Dan niet om te drinken, dan wel om te kunnen koelen. De eerste 10min zijn cruciaal.
 5. Draag een helm. De mijne vertoonde na deze histoire een flinke deuk, zonder helm had de narcose wellicht overbodig geweest.. Er bestaat geen enkel excuus meer voor het niet dragen, met de huidige ultralichte ergonomische modellen.
 6. Check je lichaams functies voordat je je na een val in een comfortabeler positie worstelt, of láát zetten.. Met name bij enige pijn in de rug: blijf waar je bent. Laat niet aan je morrelen (met goede bedoelingen) vóórdat je de ‘zelftest’ hebt uitgevoerd. Een dwarslaesie is snel opgelopen.
 7. Als partner: Check de helderheid van het slachtoffer. Vraag bijv. de naam van de route, datum, o.i.d.
 8. Pak warme spullen vóórdat je het koud krijgt.
 9. Wees pro-actief/cooperatief. Die lui doen hun best voor je. Dat begint al met nadenken waar je je auto parkeert (toegang tot evacuatiewegen vrij houden),
 10. Denk mee, voor het beste herstel. Laat de verwonding bijv. door eigen arts nog eens beoordelen.

obraz-145.jpg
Hoofdzaak bij het klimmen der ‘Kameel’.

 Iedereen mooie avonturen gewenst!  

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

14 Comments on EHBO (Enige Handigheidjes Bij Ongevallen..)

 1. Je wordt oud opa… Overigens vergeet je de belangrijkste tip: blijf gewoon met beide beentjes op de grond 🙂

  herstelz…

 2. Wat leg je daar toch een gek verband: Leeftijd en het uitbreken van grepen. Leeftijd van de rots, dat telt wel..
  O wacht, je wilt zeggen, “vroeger hield je al helemaal geen grote grepen vast”, ja, daar zit wat in.. 😉
  Ciao,
  L.
  PS/ Wat is de definitie van ‘grond’?

 3. Jeetje balen man!
  Maar de tips zijn zeker erg zinvol, je kunt zo bij mij in het zh komen werken.
  vreemd gebeuren dat je buiten kennis gemaakt wordt. Misschien meer veiligheid voor de hulpverleners als jij wat onrustig gaat doen op de plank.
  enne, harm weet nog niet dat je steeds beter wordt als je ouder wordt 🙂

 4. Ja, vroeger, toen je rode cape en strakke pak met de S nog niet aan de wilgen gehangen had…

  De vorige keer kon het in ieder geval niet aan de ouderdom van het gesteente hebben gelegen. Het hagelnieuwe rhenense asfalt is nog steeds intact…

  En grond is dat deel wat het meest horizontaal loopt. Of gebruik je thuis ook de muren om je van de kamer naar de keuken te verplaatsen? Hoewel, ik ken mensen die verliefd worden op een huisje “omdat er zo’n mooi uitstekend randje rondom loopt…” Oke, misschien ben ik dan wel als enige gek hier…

 5. @martine: daar hoop ik wel op ja! Dan heb ik nog véél tijd om beter te worden… Maar als ik even naar Elwin’s seizoen kijk dan lijkt dit toch niet het beste seizoen uit zijn carriere te gaan worden. In ieder geval niet die met het meeste wedstrijddagen 🙂

  Eén ding is zeker, ouderdom komt met de jaren…

 6. Nou L, het is inderdaad een apart jaar voor jou! Hoe zit het met je verzekeringspremie? Is die al omhoog gegaan?

 7. Tsje Elwin, wat een pech.
  Sterkte met je herstel man!
  Hadden wij die Kameel niet al eens gedaan, jaren geleden?

 8. Ha,
  als buitenstaander kan ik bevestigen dat het inderdaad een circus van jewelste was! We kwamen daar aangelopen en hebben zelfs aan de brandweer gevraagd of er een festival oid gaande was…

  Had je in de autotelling in busje van de ‘centrale communicatiepost’ meegeteld?

  Beterschap met je enkel!

  ciao
  Sander

 9. Update:
  Schade valt mee. Wat stukken bot door de aanhechtingen van de banden losgescheurd. Als de zwelling over is, plakt het vanzelf weer aan elkaar.

  4 weekjes in epoxy laarsje en dan weer lopen (eh.. wandelen..)
  Groetjes,
  Elwin.

 10. Wat een vieze foto, of beter wat een vieze voet op de verder goed gelukte foto.
  Doe je dit nu met opzet Elwin, zodat je maar niet naar de training hoeft te gaan?

  Beterschap!

 11. Jee Elwin!
  Ik check net ff hoe het met je gaat, lees ik dit!
  En alweer aan de wandel/ren/klim?
  Vast wel jou kennende!

  x Erica

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*