X-Bionic kleding

Team X-Bionic bestaat ondertussen al meer dan 2 jaar. Na 2 jaar intensief gebruik kunnen we dus ondertussen ook wel wat zinnigs zeggen over de kleding van X-Bionic. Want na de eerste indruk “wat is dat voor een futuristisch design?”, gaat het ons bij de keuze van kleding uiteraard om de functionaliteit. En wat dat betreft stelt het adventure racen nogal specifieke eisen. De ene keer ren je een berg op of zoek je je weg door een bramenbos, dan raas je er weer met de fiets naar beneden of hang je in een snijdende wind aan een touw te bungelen langs een bergwand. Je kleding moet je dus warm houden als het nodig is, maar je wilt liever niet ontploffen van de hitte bij het eerste het beste klimmetje.

x_bionic_accumulator_onderkleding_big.jpg

Lastig, maar de ontwerpers van X-Bionic hebben hun kleding helemaal ontworpen rond deze vraag. Het futuristische uiterlijk van de kleding is hier een direct gevolg van, want de kekke features zijn eigenlijk een bonte verzameling van “3D sphere systems”, “Air Conditioning Channels” en “Insulation Pads”, die ook allemaal nog eens op precies de juiste plek zitten. Oftewel, koelen waar het nodig is en warm houden waar je warm gehouden moet worden. Of die systeempjes (voor een uitgebreidere beschrijving moet je hieronder maar verder lezen) precies doen waar ze voor bedoeld zijn kan ik je niet zeggen, maar de overall conclusie is heel simpel: je kunt deze kleding écht onder alle omstandigheden gebruiken.

Tijdens de Bergson Winter Challenge van vorig jaar heb ik 5 dagen praktisch continue in een Energizer thermoshirt en broek gelopen, met daarboven alleen wat variatie tussen een wat dikkere jas of Schöffel packlite regenjas en -broek. Dat verbaasde me, want in koudere races daarvoor was het vaak een bijna continue truitje-aan-jasje-uit-extra-shirt-etc klerenwisselfestijn. Dus ja! Al die technische snufjes werken gewoon! De kleding oogt op het eerste gezicht wel wat kwetsbaar, zeker voor enthousiaste bramen-wandelaars als wij zijn. Maar na 2 jaar van doorsteekjes, klimmen en klauteren is de kleding nog perfect in vorm, geen rafeltje te vinden. En last, but not least, de shirts ruiken nog als nieuw! Nu weet ik dat dat niet aan mij ligt, want mijn oude verzameling thermoshirts van wisselend pluimage verspreidde toch een redelijk irritante lucht, die ook na veelvuldig wassen niet echt te harden was. Ook het “Skin-nodor” systeem doet blijkbaar zijn werk, of zou het komen dat de koeling zo goed werkt dat zweten echt tot het verleden behoort?

Tenslotte wil ik jullie nog wat verder laten delen in mijn enthousiasme, want sinds een paar weken heb ik ook een set X-Bionic fietskleding in mijn bezit. Nu hebben mijn billen al heel wat verschillende zemen versleten en hebben ook flink wat broeken mijn liezen geteisterd. De echt lange duurtesten met de X-fietsbroek moet nog komen, maar deze broek zit vanaf het eerste moment als gegoten. Daarover later meer…

Hieronder vind je nog wat meer info over de energizer kleding.
Voor de mensen die wel van onafhankelijk onderzoek houden moet je dit filmpje eens bekijken: http://www.sportscience-laboratories.com/

En mocht je zelf ook zo’n shirt/broek/etc willen hebben: http://www.x-function.nl

X-Bionic Energy Accumulator onderkleding

X-Bionic is waarschijnlijk het meest bekroonde merk als het gaat om onderkleding. Geen wonder, want bij X-Bionic kijken ze naar wat de natuur doet op het gebied van verwarmen en afkoelen van het lichaam en passen dat vervolgens toe in hun onderkleding. Dat levert vooral erg futuristische kleding op. Ondertussen lopen wij al bijna 2 jaar met X-Bionic onderkleding… Tijd dus om onze ervaring met jullie te delen.

De X-Bionic onderkleding wordt allemaal gemaakt rond één basisprincipe: als je het warm krijgt moet de kleding koelen, als je het koud hebt moet het je warm houden. Bij flinke inspanningen wordt je zweet dus vastgehouden in allerlei kanaaltjes, in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren om te verdampen.

Warmte-regulering

Om jezelf comfortabel te voelen tijdens het sporten is het zaak om niet te warm of te koud te zijn. Te koude spieren vergroten immers de kans op blessures, terwijl je bij te veel warmte te veel energie verliest aan het proberen af te koelen. X-Bionic onderkleding is er dan ook op gericht om de warmte rond je lichaam te reguleren en op een optimaal peil te houden. Daardoor voel je je prettiger, presteer je beter en voorkom je blessures. X-Bionic past diverse technieken toe om de lichaamswarmte te reguleren, waarbij goed gekeken is naar hoe de natuur dergelijke problemen oplost.

3D-BionicSphere systeem

Het 3D-BionicSphere systeem is de meest in d oog springende wijze waarop warmte wordt gereguleerd in de X-Bionic onderkleding. Een grote driehoek op de rug van het shirt voelt aan als een geribbeld vlak: vocht wordt hierdoor veel sneller afgevoerd terwijl je niet te veel afkoelt. Het materiaal maakt nauwelijks contact met rug, maar neemt vocht direct op als dat nodig is. Tegelijkertijd wordt er warme lucht opgespaard in de open ruimte in het materiaal dat er voor zorgt dat overtollig vocht kan verdampen en dat je niet afkoelt.

AirConditioning kanalen

Ook op de rest van het lichaam wordt warmte efficiënt afgevoerd als dat nodig is of juist opgeslagen als het kouder is. Dit gebeurt onder andere dankzij de verschillende AirConditioning kanalen die in de shirts en broeken verwerkt zijn. Zo weet iedereen dat er onder de oksels snel en veel zweet ontstaat. Dus is de Energy Accumulator onderkleding zo ontworpen dat zweet hier direct van het lichaam wordt weggevoerd dankzij optimale ventilatie. Maar omdat op andere plaatsen van het lichaam soms juist warmte nodig is, voeren de AirConditioning kanalen als het ware rond het hele lichaam. Daardoor is er altijd ventilatie en dus afvoer van vochtige lucht of juist aanvoer van warme lucht. Ook op plaatsen waar dat normaal veel minder gebeurt met gewone kleding, zoals op de onderrug of onder de billen.

x_bionic_accumulator_onderkleding-1.jpg x_bionic_accumulator_onderkleding-2.jpg

x_bionic_accumulator_onderkleding-3.jpg

InsulationPads

Op andere plaatsen van het lichaam is het juist nodig dat er extra verwarmd wordt omdat hier bijvoorbeeld de wind snel voor afkoeling zorgt. Neem de bovenbenen: deze moeten voldoende warm zijn om blessures te voorkomen, maar krijgen vaak de volle laag van koude wind tijdens het lopen. X-Bionic heeft daarom op plaatsen als deze zogenaamde InsulationPads in de stof verwerkt: die beschermen het lichaam beter tegen koude wind en houden de warmte vast zodat de spieren optimaal kunnen functioneren.

SkinNODOR

Het Energy Accumulator shirt met lange mouwen bestaat voor 94% uit SkinNODOR. Dit materiaal kenmerkt zich onder andere door het actief tegen gaan van nare geurtjes. Dit doet het door de normale bacteriologische huishouding van het lichaam zo veel mogelijk in stand te houden. SkinNODOR doodt de bacteriën dus niet, maar zorgt juist dat ze zich als ware ‘koest’ houden. Daardoor geeft het materiaal ook op geen enkele wijze een allergische reactie aan mensen die andere antibacteriële materialen niet kunnen verdragen op hun lichaam. Andere eigenschappen van SkinNODOR zijn onder andere een optimale regulering van temperatuur en een bijzonder zachte ‘touch’.

Meer informatie

Voor meer informatie over X-Bionic in het algemeen kun je ook de site van X-Bionic (Benelux) zelf bezoeken.

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

5 Comments on X-Bionic kleding

 1. i have seen ur info movie about ur x-bionic running suit
  as iam also loosing alot of swet during mine training running
  in the past i had run 3 times marathon of new york – rotterdam6 times – london 1 time – berlin marathon 1 time
  and 6 times ten miles of tilburg the city where iam born .
  so on monday i started whit mine training -n run bike run – and power training – in dunnes
  i have seen ur movie iam verry positif about it from suit – x-bionic –
  but howe mutch does it cost in euro
  can u sended info about it
  i love 2readed soon thx u .

 2. kun je deze onderkleding ook als buiten sport kleding gebruilen om er optiemaal mee te kunnen trainen .

 3. aan gezien ik nog al een extreem sporter ben ik heb ook 20 jaar geski-ed in oostenrijk
  ik heb ook een complete ski uitrusting inclusief met schoenen
  hier bij zou deze kleding wel goed van pas komen in de bergen op een hoogte van 2000 t/m 3000 meter en soms temp beneden de -10 of nog erger -30c

 4. Hoi Marc,

  wij kennen niet het hele assortiment aan X-Bionic kleding, maar hebben uitgebreide ervaring met een aantal kledingstukken. We gebruiken het naar volle tevredenheid!

  Wij gebruiken vooral de thermo onderkleding (ook als bovenkleding) en dan zijn we vaak met 1 laag klaar voor zowel de dag als de nacht. Temperatuur regulatie werkt dus naar behoren. Zodra je stopt droogt het spul toch vrij snel op zodat het ook bij koude omstandigheden wel te gebruiken is. Het blijft niet lang vochtig, waardoor je teveel zou kunnen afkoelen zodra je stil komt te staan.

  Op warme dagen vind ik zelf de loopbroek wel wat broeierig, maar wellicht is dat met de nieuwste lijnen ook alweer opgelost.

  Sokken: ik wil zelf geen andere meer voor het sporten!

  Qua kopen: http://www.x-function.nl, daar staan volgens mij ook de (web)shops die ze hebben. Niet goedkoop, wel goed!

 5. @Dick 17:40 Wintergasten is de9 verrassing van dit seiozen voor mij. Ik ben al die cabaretiers van vaderlandse bodem spuugzat. Youp en Herman gewoon niet meer van deze tijd. Voor of na de pauze. Karin Bloemen vond ik ook al sneu. Bijna vijftig ze blijft met dat kleine meisje aankomen. Claudia de Breij, mwah, mwah, het duurde me te lang, te veel gelul. Benieuwd naar deze aflevering van Raoul. @Dick 17:41 Uitkijken dus met uitspraken als: =Vond je met (@Dick, het is wat het is.) te berustend overkomen voor hoe ik je virtueel ken.= Ik heb niet met je op school gezeten. @Dick 17:42 Met =langs de lijn= Wordt hier de widgets rechts bedoeld. Fijne avond! .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*