Oriënteren kun je leren… NK sprint!

Zoals jullie hier al wel eerder hebben kunnen lezen heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met NOLB loopjes. Toch had ik me weer eens laten verleiden om de strijd aan te gaan en aangezien het NK sprint dit keer ook nog in Wageningen werd gehouden konden Arnaud en ik deze uitdaging zeker niet aan ons voorbij laten gaan. Jottum, kaart-met-iets-teveel-detail en sprinten… helemaal mijn discipline 🙂

De warming up is niet helemaal op 3 km volle bak rennen gericht. Kinderen in de fietskar en een rustig tochtje van Rhenen naar Wageningen, want eindelijk doet papa mee aan een wedstrijd die ook voor kleine koters wel leuk is om te zien. We komen wat laat aan, dus Arnaud moet al bijna van start. Hij staat al te stuiteren als ik me nog moet melden, boordevol adrenaline en klaar om snoeihard al die punten op de WUR-campus te gaan wegtikken. Ik haal mijn dibber ook, wandel met de familie naar de start, lees wat instructies door (onpasseerbare sloot? wa’s da? dat zullen we nog wel eens zien) en leg de oudste telg uit wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt. Om 11.03 is het dan mijn beurt. De kaart is een makkie, want bij het uitzetten van een paar Veluwe Classic prologen op dit terrein heb ik de meeste bosjes wel leren kennen. Puntje 1 is dus zo in de pocket, naar 2 loop ik bijna blind toe en ook 3 kost weinig moeite. En boven verwachting gaat het hollen ook heerlijk… Alleen de warmte is een beetje te overdadig aanwezig. Ondanks dat ik weet dat je je op zo’n korte afstand tegen het eind wel moet opblazen, probeer ik dat punt zo lang mogelijk uit te stellen. Het vinden van de punten gaat moeiteloos, al blijf ik ten opzichte van de echte oriënteerders natuurlijk bij elke post tijd verliezen omdat ik voor het preciesie werk net teveel gas terug moet nemen. Na wat vrolijke braamdoorsteekjes, geinige links-of-rechtsom-het-gebouw keuzemomentjes en ook nog wat gepiel met hoogtelijntjes kom ik weer bij het sportcentrum in de buurt. Mijn benen lopen ondertussen aardig vol met afvalstoffen, maar als zoonlief me trots staat aan te moedigen kan er natuurlijk nog best wat gas op. Nog maar een paar honderd meter, pijn is fijn! Zwaar oververhit klok ik bij de finish… dat ging eigenlijk lang niet gek! Arnaud was ook erg tevreden over zijn prestatie en vooral over het feit dat ik op het eind toch niet zo heel hard meer ging. Tenminste, zo zag het er volgens Arnaud uit en wie zou ik zijn om dat te ontkrachten, mijn benen zijn compleet verzuurd! Drijfnat van het zweet meld ik me bij de registratiepost, waar na het uitlezen van mijn dibber het tijdenbriefje uit het printertje rolt. 23.07, niet gek! Maar waarom kijkt Arnaud nu meteen wat minder vrolijk? 23.14? Da’s toch ook niet gek ;-p Oke, het gaat de “vloek-van-kootwijk” vast niet doen vergeten, maar eindelijk scoor ik ook weer eens een puntje in de onderlinge OL-competitie.

Voor alle splittijden en grafiekjes: splitbrowser (categorie H21)

Uiteindelijk scoren we natuurlijk een beetje in de middenmoot tussen de echte oriënteerders (H21 en H35). Nog 2 jaar wachten en dan doe ik het prima in de H35 categorie en was ik 2e van NL geweest met mijn tijd 😉 Maar natuurlijk krijgen we eigenlijk onwijs op onze donder. De snelste loper (een belgische knul) is maar liefst 7 minuten sneller dan wij!! K’nonnen!! Maar, zou hij ook 5 dagen door de sneeuw lopen met dat tempo  (Smolders, 2010)? Ik hoop van niet 😉 Overigens hoefde de onpasseerbare sloot niet gepasseerd te worden en als ik dat wel had gedaan was het ook nog eens onregelementair geweest. Zo is Arnaud officieus ook nog eens gediskwalificeerd voor het overschrijden van een onpasseerbare heg (=cultuurgrens) die toch passeerbaar bleek te zijn. Weer wat geleerd…

References:

Smolders, R. 2010, RE: Liefhebbers voor de Harz?‏, Journal of unreviewed and unpublished e-mail conversations, pp 1-3
 

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

5 Comments on Oriënteren kun je leren… NK sprint!

 1. Zeg Harm,

  Dat ruikt hierboven wel naar plagiaat, hé… Bronvermelding moet er bij jou als wetenschapper toch ingeklopt zijn, niet?

  Misschien moet je maar eens naar België komen voor een (ultra-)lange OL, past waarschijnlijk beter bij je trainingsmethode.

 2. He Roelemans, was die publicatie peer-reviewed, journal met een beetje impact? Vooruit dan… ik pas het aan, de enige citatie is voor Dr. Roel, de koningsorienteerder in de Belgische H35 league! Goed voor je H-index 😉

 3. Harm,

  Je zou toch moeten weten dat alles wat je op internet post, veel strenger gereviewed wordt dan de meeste publicaties…

  Have a happy summer…

  Roel

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*