Team X-Bionic op vakantie?

Jump zonder jam..

(foto's Lisette, Erik, Renata, Elwin, Szymon)

Vakantie is om uit te rusten. Even met de benen omhoog, niks doen. Nót!
TeamXBionic heeft heel andere ideeën daarover.
Een deel van het team bracht een tijdje door op Sicilie en stortte zich daar in het avontuur.
Er werden weer piketpaaltjes geslagen op allerlei bergsport-vlak. Hieronder een korte opsomming van persoonlijke hoogtepunten, door Elwin.

Aneta geniet van kilometers klimaanbod
Aneta geniet van kilometers klimaanbod.

 

‘Rotpunkt’ beklimmingen:
(Rotpunkt = in één ruk voor-klimmen van een bekende route)
“Zonder twijfel was hét hoogtepunt voor mij het klimmen van de route ‘Jam or Jump‘ – 7c.
Ik zag deze route bij toeval en zij zag mij, het klikte meteen. Na een korte uitwerk periode, lukte het klimmen bij de 1e poging. Overigens zonder jam.. Dat was ondoenlijk, want de huid was in de voorgaande dagen volledig van de vingers af geklommen.
De route was kort en krachtig. De moeilijkheden bevonden zich in 5 passen, tot hoog boven de 2e clip. Een aantal blokpassen, overhangend, met zonder grepen.. Bij falen dreigt een grounder. Gelukkig kon ik volledig op mijn zekeraar aan (veel dank aan Erik Birkhoff) en kon ik het brein uitschakelen.”

Jump zonder jam..
Jump zonder jam..

 

‘On-sight’ beklimmingen:
(On-sight = in één ruk voorklimmen van een volledig onbekende route)
“O ja, er waren meer hoogtepunten: het on-sight beklimmen van vele overige routes. Toch de edelste manier van sportklimmen, ‘Veni, vidi, vici’. Laat de route jou maar vertellen hoe je klimmen moet. Als je goed luistert, kloppen alle bewegingen en klim je de route on-sight.
Twee hoogtepunten daarvan waren zonder meer de routes ‘The Riddle‘ en ‘Red Peroni‘, beide 7a. Beide zeer verschillend van aard: De eerste technisch rotsdansen zonder veel houvast (niet mijn ding..) en de tweede bruut overhangend, smerig mottig na een regendag, maar gemaakt op mijn lijf.”

Renata A in Red Peroni
Renata A. in ‘Peroni’.

 

Eerstbeklimming Trad multipitch:
(Eerstbeklimming = beklimming van nog nooit eerder beklommen lijn, Trad = klimmen volledig op eigen geplaatste beveiliging, Multipitch = beklimming van meerdere touwlengtes)
“Hét hoogtepunt was zeker de vermoedelijke eerstbeklimming van een alpiene rotspijler.
Het klimgebied rond San Vito lo Capo biedt vooral sportklimroutes. Honderden goedbehaakte korte klimroutes liggen zij- aan zij over een afstand van vijf kilometer tegen de zonovergoten kliffen aan de kust. Verder het binnenland in is het meteen afgelopen. Niemandsland.
Op nog geen uur lopen van de camping, vind ik tijdens een trailrun een prachtige misplaatst alpien aandoende pijler van de berg Icaro, beginnend pal achter de kerk in het dorpje Macari, op nog geen uur lopen van de camping. Nergens in gidsjes of elders informatie over te vinden. De brakke Noordwand wordt bij elkaar gehouden door staalnetten, maar de pijler zelf ziet er solide uit. Met smart wacht ik op de aankomst van Erik en Lisette, een week later. Die zijn altijd wel in voor een avontuur.
Op een regenachtige dag, lopen Erik en ik de tocht in het donker aan, hinkstapspringend over verse landlides, het is hondenweer geweest. Het weerlicht nog in de verte. De aanloop achter de kerk is kort, maar heftig, vanwege de stekelige bestruiking.
Dan klimmen we in 3½ uur de pijler, die nog mooier is dan het eruit ziet. Over het algemeen vaste rots met goede afzekering. Vrij continue 4e graads met een stapje 5-. Het gaat hier niet om de technische zwaarte, maar om de ‘commitment’. De kop van de pijler bereiken we na 8 touwlengtes, 250m hoger. Na de pijler volgt er nog een tocht van nog eens 8 lengtes, over de daadwerkelijke top en de achterliggende kartelgraat. Via een steile afdaling door een cactus en doornenbos komen we, zij het niet geheel zonder kleerscheuren, weer redelijk heelhuids bij het vertrekpunt terug.
Iraco West-Pijler ‘Macari Spur’, IV / D+, 240m, is een feit.”

De Iraco met de prominente Macari Spur en lange topgraat
De Iraco met de prominente Macari Spur en lange topgraat.

 

Mountainrun:
(Mountainrunning = hardlopen in de bergen, over ongebaand parcours)
“Of misschien was het echte hoogtepunt wel de hardlooptocht over de gehele, elegant glooiende Noord-Zuid bergrug, die de Westelijke afgrenzing vormt van het natiionaal-park Zingaro. Her en der was het scramblen (= eenvoudig rotsklimmen in snelle pas) over messcherpe rotsgraten met aan 2 kanten diep beneden de azuurblauwe zee. Hiermee 7 toppen verbindend (vanaf de Punto Monaco over de Monte Sella, via de Monte Lupo tot de Monte Speziale). Terug via een systeem van nieuw aangelegde bergpaadjes (EU-subsidie?), die zo weinig bezocht worden, dat ze alweer geheel overgroeid zijn.”

Scherpe scramble
Scramble in de ochtendzon.
Blik terug vanaf de Mte Sella
Blik achterom, vanaf de Mte Sella.

 

 

 

 

 

 

 

 

Surf:
(Golfsurfen is voor de golven uit surfen met enkel een board, zonder zeil of andere hulpmiddelen)
“Nooit zo’n spijt gehad van op reis te gaan zonder surfboard. Wie zei dat de middellandse zee altijd flat is? Een aantal dagen zelfs epic condities meegemaakt van hoog ‘overhead’. Vrijwel overal stond de break direct op de kustrotsen, de rauwe begrenzing van de zee. Garantie voor korte en dodelijke ritjes. Maar op enige afstand een ‘secret-spot’ ontdekt. Het droom surfstrand in een baai, met offshorebreak boven een diepliggend rif en een prachtige geleidelijke uitstroom 100m richting strand. Dáár kunnen surfen had pas een hoogtepunt geweest.
Er moet wat overblijven om voor terug te keren, nietwaar.. “

Surfbaai - Secret spot
Surfbaai – Secret spot.

 

Vrienden:
(Vrienden = mensen in wiens bijzijn je bijzonder op je gemak voelt en die je inspireren en waar je fijn mee kan BBQen.. )
“Hoogtepunten zijn pas hoogtepunten, als je die kunt delen. Deze avonturen hadden nooit zoveel waarde gehad, zonder onze maats uit Polen – Tomek en Aneta, Renata en Szymon A. (met wie ik samen een ander hoogtepunt mocht beleven, de beklimming van ‘La Collina dei Conigli‘, een multipitch 6b+ die wij beiden als enkele graden zwaarder ervaarden vanwege de natte omstandigheden en luchtige, half trad afzekering – samen afzien schept een band..) en natuurlijk Lisette en Erik, Renata en de gehele kinder schare ertussen omheen.”

Avond programma
Avond programma.
Szymon in Colina. Nee, geen Dolomieten..
Szymon in Colina. Nee, geen Dolomieten..

 

 

With a little help from my friends - Macari Spur
With a little help from my friends. – Macari Spur.
Een mooie klimdag voor Erik - Macari Spur
Een mooie klimdag voor Erik – Macari Spur.

 

 

Coastal footpath
De kustlijn.
Papa kan je die klimschoenen niet aan aanhouden
“Papa, kan je die klimschoenen niet aan aanhouden?”

 

 

 

 

Team X-Bionic

Welkom op de website van het X-Bionic Adventure Race Team. Vier mannen en één vrouw die van avontuur en fysieke uitdagingen houden. Op deze weblog plaatsen we verslagen van onze wedstrijden, voorbereidingen, ervaringen met materialen en alle andere zaken die ons bezighouden. Geniet van de verhalen en schroom niet om een reactie te plaatsen of je vragen aan ons te stellen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*